PRZEPIS na wiosenną zapiekankę z wołowiną

Składniki:

• Opakowanie ciasta francuskiego

• 300 g wołowiny

• 150 g młodej marchwi, pokrojonej w 0,5 cm plastry

• 150 g zielonego groszku

• 1 mała cebula, posiekana

• łyżeczka tymianku

• sól i pieprz

• 150 ml bulionu

• 2 łyżki masła

Przygotowanie

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło, włożyć pokrojoną w średnią kostkę wołowinę i cebulę, podsmażać kilka minut, mieszając. Dodać bulion i tymianek, przykryć i dusić ok 30 minut. Dodać marchew i groszek, gotować bez przykrycia 20 minut, aż bulion w większości odparuje. Doprawić solą i pieprzem. Warzywa z mięsem ostudzić. Foremkę aluminiową do babki i pasztetu Gosia wyłożyć ciastem francuskim tak, aby brzegi wychodziły poza foremkę. Do środka włożyć nadzienie, przykryć ciastem i zawinąć brzegi. Piec ok. 30 minut w 200 st. C. Podawać na ciepło, z ulubionym sosem.