PRZEPIS na domową sałatkę Cezar (porcja dla 2 osób)

Składniki:

• 2 główki sałaty rzymskiej

• 1 pierś z kurczaka

• 2 łyżki oliwy z oliwek

• mała gałązka rozmarynu

• starty ser żółty np. Gouda

• sól, pieprz, ulubione przyprawy

Składniki na sos:

• 1 żółtko

• 2 ząbki czosnku

• 3 łyżki oliwy z oliwek

• 2 łyżki jogurtu naturalnego

• 35 g startego parmezanu

• sól, pieprz

• sok z ćwiartki cytryny

• 4 kromki pszennego chleba tostowego (Dan Cake)

• łyżka masła

Przygotowanie

Sałatę dzielimy na listki, myjemy, osuszamy i rwiemy na 2-3 cm kawałki. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i pozostawiamy w całości. Posypujemy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami po czym smażymy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Ściągamy pierś z patelni i odstawiamy, aby „odpoczęła”. W małej miseczce przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jedno żółtko, wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, jogurt i starty parmezan. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku przyprawami i sokiem z cytryny. Odstawiamy do lodówki na 10 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, a kromki chleba tostowego Dan Cake kroimy w kostkę. Podsmażamy na złoty kolor. Czas na połączenie wszystkich składników. Do dużej miski wsypujemy sałatę, pokrojoną w paski pierś z kurczaka, listki rozmarynu i starty ser Gouda. Całość polewamy sosem i posypujemy grzankami. Smacznego!