Mandarynka to mniejsza i młodsza siostra pomarańczy, która pochodzi z Chin i Indochin. W Europie jej uprawę rozpoczęto w XIX wieku w rejonie Morza Śródziemnego. Mandarynka nie tylko doskonale smakuje, ale i pięknie pachnie. Z aromatycznej skórki otrzymuje się ceniony w przemyśle perfumeryjnym olejek mandarynkowy. W naszej kuchni owoc ten warto wykorzystywać przede wszystkim do przyrządzania przeróżnych sałatek i koktajli.

Wiosną i latem wybieraj mandarynki z puszki

Cytrusy, w tym także mandarynki, najlepsze są zimą. Dlaczego? W tym czasie trafiają do nas głównie z Hiszpanii i Włoch, dlatego ich podróż trwa jedynie kilka dni. W okresie wiosenno-letnim sprowadzane są z kolei z tak odległych krajów jak Argentyna, Brazylia i Republika Południowej Afryki. By przetrwać 2-3 tygodniowy transport, zbierane są jeszcze niedojrzałe, a przed zepsuciem chroni je chemiczne zabezpieczenie. Dlatego wiosną i latem można wybierać owoce z puszki, które dzięki temu, że trafiają do opakowań zaraz po zbiorze, zachowują swój naturalny smak i aromat.

Mandarynki z puszki, podobnie jak te świeże, doskonale nadają się do przyrządzania owocowych i owocowo-warzywnych sałatek. Dodatkowo z lekkiego syropu, którym są zalewane, można przygotować smaczny napój. Schłodzony będzie idealnym orzeźwieniem w ciepłe dni.

PRZEPIS na sałatkę z kurczakiem, mandarynkami i prażonymi migdałami

Składniki na sałatkę:

• 100 g makaronu chińskiego

• 300 g pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka

• 1 nieduża kapusta pekińska

• 1 puszka mandarynek z puszki (np. mandarynki marki Sandra)

• 1 nieduży pęczek szczypiorku

• garść prażonych migdałów

• 2 łyżki sosu sojowego

• odrobina oleju

Składniki na dressing:

• 1 łyżka sosu sojowego

• odrobina soku z puszki po mandarynkach

• 2 łyżki oliwy

• 1 łyżeczka cukru

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś polewamy sosem sojowym i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Następnie smażymy na oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Składniki na dressing mieszamy ze sobą dokładnie i odstawimy na kilka minut. Kapustę pekińską i szczypiorek kroimy, a mandarynki odsączamy. Wszystkie składniki, także migdały, mieszamy w misce i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.

PRZEPIS na sałatkę z roszponką i mandarynkami

Składniki na sałatkę:

• 3 garście roszponki

• puszka mandarynek (np. mandarynki marki Sandra)

• 1 czerwona papryka

• 1 czerwona cebula

• nieduży pęczek szczypiorku

Składniki na dressing:

• odrobina soku z puszki po mandarynkach

• 3 łyżki oliwy

• 1 łyżeczka płynnego miodu

• 1 łyżeczka octu balsamicznego

• szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Przygotowanie

Roszponkę dokładnie myjemy, a następnie przekładamy do miski. Mandarynki odsączamy, paprykę i cebulę kroimy w paseczki. Szczypiorek drobno siekamy. Następnie wszystkie te składniki dorzucamy do roszponki. Składniki na sos dokładnie ze sobą mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę.

Smacznego!