Superfood, czyli po prostu żywność, która jest po brzegi napakowana składnikami odżywczymi. Jest pełna tego, co najlepsze – antyoksydantów, witamin, minerałów i protein. Włączając te składniki do naszej diety lepiej odżywimy organizm, poprawimy jego odporność i dostarczymy mu energetycznego kopa! A zatem, po co należy sięgnąć?

Wybór jest naprawdę spory. Pełna lista superfood zawiera kilkadziesiąt pozycji, są to nie tylko egzotyczne produkty, ale i żywność, którą możemy znaleźć w polskim menu od lat. Oto te, które możecie znaleźć w swoim supermarkecie!

Ciecierzyca – źródło roślinnego białka i węglowodanów. Naładowana błonnikiem, który daje uczucie sytości i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, poprawia naszą gospodarkę lipidami. Bomba witaminowa zawarta w ciecierzycy poprawia stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Płatki owsiane – jeden z najzdrowszych rodzajów płatków, pełne żelaza, magnezu, cynku, potasu, fosforu, wapnia, witamin B1, B6, E i kwasu foliowego. Tak jak i w przypadku ciecierzycy – fantastyczne źródło błonnika.

Komosa ryżowa – gratka dla osób unikających glutenu, a ponadto skarbnica białka i składników mineralnych takich jak żelazo, magnez, potas, cynk i wapń, plus oczywiście błonnik, co gwarantuje jej działalność oczyszczającą i regenerującą.

Znając te składniki, dobrze jest też znać na nie smaczne przepisy. Sposoby na wykorzystanie części z tych składników znajdziecie w programie "Ewa gotuje", w którym mistrzyni kulinarnych specjałów pokaże, jak w ciekawy i kreatywny sposób wykorzystać je w codziennej diecie. Nie będzie się ograniczać jedynie do rodzimych przepisów, ale sięgnie też po dorobek innych kuchni, kusząc się na oryginalną fuzję smaków zagranicznych z polskimi przysmakami.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla Polsat Food Network.