Ciasto drożdżowe kojarzy się z dzieciństwem, domowymi wypiekami i bułeczkami jedzonymi w szkole. To zdrowe i bardzo uniwersalne ciasto, które dzięki kreatywnym pomysłom i pysznym dodatkom zyskuje zupełnie nowe oblicze! Dodając do wypieku pistacje solone, w kilka chwil zmienisz tradycyjną drożdżówkę się w oryginalną przekąskę. Dodatek Cynamonu mielonego nada ciastu wyjątkowy aromat, który będzie unosić się w całym mieszkaniu. Pistacjowo-cynamonowa drożdżówka to smakowity dodatek do popołudniowej kawy lub herbaty. Zaproś przyjaciół i wspólnie rozkoszujcie się tym wyjątkowym smakiem!

PRZEPIS na ciasto drożdżowe

Składniki:

• 125 ml ciepłego mleka 3,2%

• 250 g mąki razowej

• 1/3 kostki świeżych drożdży

• 2 łyżeczki cukru trzcinowego

• szczypta soli (najlepiej różowej soli himalajskiej)

• 2 łyżki oleju kokosowego

• 1 jajko

• pistacje solone Siesta

• Cynamon mielony Appetita Domowe Sekrety

Przygotowanie

Przesianą mąkę wsyp do miski, następnie dodaj cukier, drobno zmieloną sól oraz pokruszone drożdże. Dolej odrobinę podgrzanego (ale nie gorącego) mleka. Delikatnie zmieszaj składniki palcami, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia. Do masy wlej resztę mleka, dodać szczyptę Cynamonu mielonego Appetita Domowe Sekrety, 2 łyżki oleju kokosowego i jajko. Zagnieć ciasto i odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce tak, aby maksymalnie wyrosło – nawet na 1 – 1,5 godziny. W tym czasie Pistacje solone Siesta oddziel od łupinek i pokrusz. Po wyrośnięciu ciasta, dodaj do niego pistacje i powoli zamieszaj drewnianą łyżką (nie korzystaj z metalowych akcesoriów, bo drożdże opadną). Ciasto przełóż do prostokątnej foremki i piecz w piekarniku nagrzanym do ok. 180°C pół godziny.

Smacznego!