PRZEPIS na wytrawne gofry z domową tapenadą

Składniki:

• 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej,

• 2 garści szpinaku lub roszponki,

• 1 opakowanie pomidorków koktajlowych,

• 1 op. gofrów (np. Dan Cake),

• ok. 20 szt. czarnych oliwek bez pestek,

• 2 łyżeczki kaparów,

• 1 ząbek czosnku,

• 2 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości,

• pieprz, sól, tymianek do smaku,

• 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

W blenderze zmielić na gładką masę oliwki, kapary, czosnek wraz z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Gofry posmarować tapenadą, ułożyć na nich szpinak, szynkę oraz pomidorki i przykryć kolejną warstwą gofrów. Przekroić na pół, aby tworzyły trójkąty i przekłuć długą wykałaczką.

PRZEPIS na gofry z domowym sosem czekoladowym

• 1 op. truskawek,

• 2 banany,

• 1 op. gofrów (np. Dan Cake),

• 50g masła,

• 45g cukru pudru,

• 3 łyżki mleka,

• 2 czubate łyżki kakao

Przygotowanie

Masło i mleko podgrzać na małym ogniu. Do roztopionego masła dodać kakao i cukier puder. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Gdy masa będzie idealnie gładka – sos gotowy! Na gofrach ułożyć ulubione owoce – truskawki, banany. Całość polać przygotowanym sosem.

Smacznego!