PRZEPIS na lazanię z selera (autorstwa Marco Ghia, szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej)

Składniki (dla 4 osób):

Beszamel:

• 400 ml mleka

• 40 g mąki

• 40 g masła

• gałka muszkatołowa

• sól

Lazania:

• 500 g selera

• 4 ziemniaki

• 100 gr startego sera

Przygotowanie

Rozpuszczamy masło w garnku; dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką. Ciągle mieszając na ogniu, dodajemy mleko, solimy i doprawiamy gałką muszkatołową. Doprowadzamy beszamel do wrzenia, uważając, by nie uformowały się grudki.

Obieramy seler i ziemniaki, kroimy je na cienki plasterki. Na formie do pieczenia wykładamy cienką warstwę beszamelu, którą przykrywamy ziemniakami i znowu beszamelem; posypujemy startym serem, na który kładziemy seler i beszamel. Kontynuujemy aż do brzegów formy, kończąc beszamelem, który posypujemy dużą ilością startego sera. Pieczemy przez 40-45 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku.