PRZEPIS na mus czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

• 175 g pokrojonych śliwek kalifornijskich

• 4 łyżki Cointreau

• 150 g gorzkiej czekolady

• 5 białek jaj

• Skórka starta z 1 pomarańczy

• 25 g drobnego cukru

• 2 żółtka jaj

Przygotowanie

Włóż pokrojone śliwki kalifornijskie do miski i zalej likierem Cointreau, odstaw na 1 godzinę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudź. Ubij białka jaj na sztywno, następnie dodaj cukier i ubijaj aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady wmieszaj żółtka jaj i startą skórkę z pomarańczy oraz jedną trzecią masy białek. Wymieszaj, a następnie połącz z resztą białek. Przygotuj 5 niewielkich szklanek i na dno każdej przełóż nieco marynowanych w Cointreau śliwek kalifornijskich, uzupełnij czekoladowym musem. Schłodź deser przez minimum 1 godzinę przed podaniem.