Już dziś tłusty czwartek, następnie ostatnia sobota karnawału i w końcu tzw. ostatki! Zaledwie 6 dni, a tyle pretekstów do zabawy i raczenia się rozmaitymi słodkościami! Oczywiście klasycznie byłoby z pączkiem lub faworkami (zwanymi też chrustem), ale czy tradycja zabrania dodatkowych przysmaków? Absolutnie nie! Gofry są tak uniwersalne, że z chęcią skosztują ich zarówno dorośli, jaki i dzieci.

Gofry to typowo wakacyjny przysmak kojarzony z latem nad Bałtykiem. Czy może więc istnieć bardziej optymistyczny termin na ich podanie niż środek zimy? Samo przygotowanie ciasta jest niezwykle proste, choć oczywiście istnieją różne jego warianty. Można np. dodać do masy kakao, albo też zrobić coś zupełnie oryginalnego, jak np. gofry cynamonowe lub czekoladowo-bananowe! Mówimy tu oczywiście o cieście, gdyż dodatki, to już zupełnie inna historia…

Z okazji kończącego się karnawału ciekawą propozycją będą gofry polane sosem… piwnym. Taki dodatek sprawia, że są one wówczas nie tylko wyjątkowo aromatyczne, ale również rozgrzewające, gdyż podaje się je w całości na ciepło. Oczywiście jest to wariant dla dorosłych, więc jeśli bawimy się wspólnie z naszymi pociechami, przygotujmy dodatki również specjalnie dla nich: bitą śmietanę, owoce, domowy sos karmelowy czy klasyczny cukier puder. Przy tej okazji można wypróbować pudru w młynku Cukier Królewski, który aplikuje się bezpośrednio z opakowania, bez konieczności użycia sitka!

PRZEPIS na gofry z sosem piwnym

Składniki na ciasto:

• 3 łyżki cukru pudru Cukier Królewski

• 2 szklanki mleka

• 1 łyżka proszku do pieczenia

Szczypta soli

• 2 szklanki mąki pszennej

• 1 łyżka cukru waniliowego

• 1/3 szklanki oleju np. słonecznikowego

• 2 jajka

Składniki na sos piwny:

• 500 ml ciemnego piwa

• 50 ml likieru kawowego lub orzechowego

• 3/4 szklanki cukru trzcinowego Cukier Królewski

• ¾ szklanki śmietany kremówki (36 %)

• 20 g gorzkiej czekolady

• 50 g sera mascarpone

Przygotowanie

Ciasto na gofry:

Do miski przekładamy wszystkie składniki oprócz białek. Ciasto miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę a następnie dodajemy je do powstałej masy i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy gofrownicę. W razie konieczności smarujemy ją delikatnie tłuszczem. Gofry pieczemy do uzyskania złotego koloru, studzimy je na kratce i podajemy polane sosem piwnym.

Sos piwny:

Do garnka przelewamy piwo, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy na bardzo małym gazie i redukujemy płyn, do momentu aż powstanie gęsty syrop. Powoli wlewamy śmietanę kremówkę, cały czas mieszając. Dodajemy pokruszoną czekoladę, ser mascarpone oraz likier. Mieszamy i ponownie czekamy na redukcję sosu do postaci gęstego kremu. Jeszcze ciepłym sosem polewamy gotowe gofry.

Autorką przepisu i zdjęcia jest Małgorzata Adamska z www.delimamma.pl.