PRZEPIS na pączki weneckie

Składniki (dla 4 osób):

• 12 g drożdży piwnych

• 200 g mąki

• 40 g rodzynek

• 40 g orzeszków piniowych

• 40 g kandyzowanych owoców

• 350 g oleju słonecznikowego

• 40 g cukru

•16 g cukru pudru

• 5 ml grappy lub rumu

Przygotowanie

W głębokim naczyniu rozpuszczamy drożdże piwne w odrobinie ciepłej wody z cukrem. Dodajemy grappę oraz mąkę, dolewając wodę w niezbędnej ilości. Wyrabiamy ciasto, dopóki na powierzchni przestaną się formować pęcherzyki powietrza; wtedy przykrywamy ją ścierką i zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu, pozwalając mu rosnąć.

Kiedy ciasto powiększy swoją objętość co najmniej dwukrotnie, dodajemy rodzynki, pokrojone drobno kandyzowane owoce i orzeszki piniowe. Formujemy z ciasta małe kuleczki i smażymy je w gorącym oleju, po czym wykładamy na papier kuchenny, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Wykładamy pączki na talerz, układając z nich piramidę. Posypujemy je cukrem pudrem i podajemy na gorąco.

PRZEPIS na pączki z serkiem ricotta

Składniki:

• 300 g mąki

• 300 g ricotty

• 100 g skrobi

• 3 jajka

• 80 g cukru

• 40 ml brandy

• 50 g masła

• 1 łyżeczka drożdży

• szczypta soli

• 1 starta skórka z pomarańczy

Przygotowanie

Wkładamy wszystkie składniki do miski. Najpierw mieszamy je widelcem, potem rękoma; rękoma mieszamy tylko przez chwilę, aby ciasto nie stało się zbyt lepkie. Otrzymane ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z niego wałeczki. Każdy wałeczek kroimy na kawałki o takiej samej wielkości. Otrzymanym kawałkom nadajemy kształt kuleczek i smażymy je w dużej ilości rozgrzanego oleju. Kiedy pączki się zarumienią, odcedzamy je i posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!