PRZEPIS na zupę krem z pieczonych buraków

Składniki na 2 porcje:

• 6 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego (np. Dan Cake),

• 4 buraki,

• 1,5 l bulionu warzywnego lub drobiowego,

• skórka tarta z 1 pomarańczy,

• ser typu lazur,

• ulubione zioła,

• sól, pieprz, rozmaryn

Przygotowanie

Myjemy buraki, suszymy i owijamy w folię aluminiową. Pieczemy buraki w temperaturze 180⁰ przez ok. 1,5 godziny do miękkości. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba kroimy w kostki, doprawiamy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku aż staną się chrupiące. Gotowe buraki obieramy ze skóry i kroimy w mniejsze kawałki. Do ciepłego bulionu dodajemy buraki. Doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem i chwilę gotujemy, nie doprowadzając do wrzenia. Przed zmiksowaniem dodajemy skórkę z pomarańczy. Całość blendujemy. Przelewamy do miseczek, dekorujemy kawałkiem sera lazur oraz grzankami.

Smacznego!