Chaos komunikacyjny

Data minimalnej trwałości, najlepiej spożyć przed..., termin przydatności do spożycia, spożyć do..., należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia - określeń, których producenci używają na opakowaniach z jedzeniem, jest bardzo wiele. Warto wiedzieć, co one oznaczają, aby świadomie kupować żywność i nie dać się oszukać w trakcie licznych promocji.

Data minimalnej trwałości

To oznaczenie określa datę, do której jedzenie zachowuje wszystkie swoje właściwości. Najczęściej na opakowaniach wyrażana jest poprzez sformułowania takie jak: najlepiej spożyć przed... lub najlepiej spożyć przed końcem... Taką informację można znaleźć przede wszystkim na produktach suchych (kasze i makarony), mrożonych, chłodzonych, konserwach, oleju roślinnym i czekoladzie. Po tym terminie producent nie gwarantuje już takiej jakości smaku, zapachu i pełni wartości odżywczych, jak w przypadku świeżego produktu.

Termin przydatności do spożycia

W przeciwieństwie do daty minimalnej trwałości termin przydatności do spożycia wyznacza datę, po której jedzenie może negatywnie wpłynąć na nasze samopoczucie. Po tej dacie nie należy jeść danego produktu, ponieważ może on stanowić zagrożenie dla zdrowia. Takie oznaczenie stosuje się szczególnie często na żywności nietrwałej mikrobiologicznie, takiej jak: mięso, wędliny czy produkty mleczarskie. Przy tego typu artykułach wskazane jest zwrócenie uwagi na wskazówki dotyczące przechowywania np. należy zużyć w ciągu trzech dni od otwarcia – nieprzestrzeganie ich sprawia, że jedzenie psuje się jeszcze szybciej, a jego spożycie może spowodować zatrucie pokarmowe. Aby nie zapomnieć o tym terminie, można napisać na opakowaniu datę otwarcia produktu.

Podziękowania za przygotowanie artykułu dla marki Whirlpool - producenta lodówek Supreme No Frost.