SKŁADNIKI:
900 g cebuli
2 łyżki masła
2 łyżki oliwy
250 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu wołowego
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
tymianek

DODATKI:
chleb tostowy pokrojony w kostkę
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
parmezan

Cebulę obrać, przekroić na ćwiartki i pokroić w paski. W garnku na średnim ogniu roztopić masło z oliwą a następnie dodać cebulę. Dusić cebulę przez minimum 1/2 godziny aż lekko ściemnieje.

Zwiększyć ogień i wlać wino. Gotować przez 3 minuty następnie dodać wrzący bulion i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 1/2 godziny. Zupę doprawić solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i tymiankiem.

Na patelnię z dwiema łyżkami oliwy z oliwek wrzucić 3 ząbki czosnku. Podgrzać, ale nie dopuścić do spalenia czosnku. Wrzucić pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zrumienić grzanki.

Zupę podawać posypaną grzankami i serem.