PRZEKĄSKI NA SYLWESTRA

PRZEPIS na tartaletki z dyniową pastą i jajkiem przepiórczym

Składniki:

• opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)

• dynia 500g

• cebula 1 średnia

• pomidory suszone z zalewy 3 sztuki

• 2 łyżki oleju z zalewy pomidorów

• ½ łyżeczki suszonego imbiru

• ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

• ½ łyżeczki płatków chilli

• sól do smaku

• jajko przepiórcze ugotowane na twardo

• 150 ml wody

Przygotowanie

Dynię i cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Dodać pozostałe składniki oraz sól do smaku. Następnie podlać wodą i poddusić 5-6 minut. Całość zmiksować. Pastę ostudzić i nałożyć do tartaletek, a na wierzch położyć połówkę jajka przepiórczego. Udekorować świeżymi ziołami. Smacznego!

PRZEPIS na tartaletki z kremem mascarpone i owocami

Składniki:

• opakowanie tartaletek (np. Dan Cake)

• 2 żółtka jaj

• 2 łyżki cukru pudru

• 200ml śmietanki słodkiej 36%

• 100g serek mascarpone

• ulubione owoce

Przygotowanie

Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Osobno ubić na sztywno śmietankę. Połączyć dwie masy ze sobą. Następnie, powoli dodając serek mascarpone, wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Wypełnić tartaletki przygotowaną masą i udekorować ulubionymi owocami.