Kawa w bożonarodzeniowych tradycjach obecna jest od dawna.

- We Włoszech, gdzie kultywowany jest zwyczaj rodzinnego spaceru na Pasterkę, przed wyjściem przyrządza się rozgrzewające espresso – opowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Ta aromatyczna propozycja to także stały element poświątecznej uczty. Dzięki zawartości aktywnych składników, doskonale sprawdza się jako naturalny środek na trawienie – dodaje ekspert.

Inną funkcję przypisują kawie mieszkańcy Grenlandii. Stanowi ona główny punkt tzw. Kaffemikker, czyli świątecznych spotkań w gronie przyjaciół. Podczas składania życzeń i wręczania drobnych upominków, pija się kawę, najczęściej w rozgrzewającej wersji z dodatkiem alkoholu. Podwójne espresso uzupełniane jest odrobiną podgrzanej whisky, meksykańskiego rumu oraz owocowego likieru. Całość ozdabia bita śmietana. Jakie inne przepisy warto wypróbować w okresie świąt Bożego Narodzenia?

Cappuccino Viennese z imbirem i pomarańczą

Pomarańcza i imbir to wzmacniające połączenie, które doskonale sprawdzi się podczas zimowych mrozów. Oprócz intensywnego aromatu, taka kompozycja wyróżnia się także właściwościami rozgrzewającymi oraz przeciwzapalnymi. Przygotowując świąteczną kawę, warto wzbogacić ją czekoladą. Nie tylko wykazuje ona podobne właściwości, ale także doskonale harmonizuje się z aromatycznym espresso. W rondelku przyrządzamy gorącą czekoladę typu fondente, dodając do niej odrobinę świeżo startego imbiru oraz skórkę pomarańczy. Po przyrządzeniu, wlewamy 40 ml do wysokiej szklanki. Następnie dodajemy 25 mililitrów kawy z ekspresu oraz mleczną piankę. Całość ozdabiamy bitą śmietaną i posypką kakaową.

Latte Macchiato z przyprawą piernikową

Kompozycja piernikowa to połączenie najpopularniejszych aromatów, jakie kojarzymy z Bożym Narodzeniem. Do przyrządzenia świątecznego Latte Macchiato wykorzystać możemy zarówno gotową przyprawę, jak i samodzielnie przygotowaną mieszankę cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kakao, ziela angielskiego, imbiru oraz pieprzu.

Takie bogactwo aromatów wymaga dopasowania odpowiedniej mieszanki kawy, która dobrze skomponuje się z korzennymi nutami. W tej roli sprawdzają się propozycje palone na czekoladowo – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. – Takie kawy stanowią również doskonałe bazy w napojach z dodatkiem mlecznej pianki, tworząc zrównoważoną smakowo kompozycję – dodaje ekspert.

Jak przygotować Latte Macchiato z dodatkiem przypraw korzennych? Do świeżo zmielonych ziaren kawy dosypujemy mieszankę piernikową, a następnie parzymy espresso. Do wysokiej szklanki wlewamy spienione mleko o zawartości tłuszczu 3,2%, a następnie cienkim strumieniem dodajemy kawę, tworząc trzy wyraźne warstwy. Wierzch możemy posypać kakao oraz cynamonem.

Orzechowe cappuccino

Klasyczną, włoską propozycję, czyli cappuccino, warto w okresie świąt wzbogacić orzechami. Wyróżniają się one pozytywnym wpływem na układ pokarmowy, a także poprawiają wygląd skóry oraz włosów. Jak wykorzystać je w przygotowaniu kawy? Zmielone na gładki pył bakalie możemy dołączyć do mieszanki jeszcze przed parzeniem. Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie orzechów do cappuccino jako wykończenia. Po wlaniu do filiżanki espresso i mlecznej pianki, jej wierzch obsypujemy obficie grubo zmielonymi orzechami. Wielbicielom słodkich propozycji do gustu przypadnie połączenie ich z syropem czekoladowym.

Espresso z anyżem i wanilią

Pobudzające właściwości espresso wzmocnimy poprzez dodanie do niego anyżu. Oprócz stymulującego działania, przyprawa ta w okresie zimowym pozwoli zwalczyć nam także uporczywy katar. Po zaparzeniu kawy, wsypujemy do niej zmieloną na gładki pył gwiazdkę anyżu. By zbalansować specyficzny smak, warto dodać do napoju także świeże ziarenka laski wanilii. Alternatywą dla takiego sposobu przygotowania będzie połączenie mieszanki kawy z suszonymi przyprawami jeszcze przed zaparzeniem. Obydwie propozycje serwujemy w porcelanowej filiżance lub eleganckim kieliszku.