Poganiacz bydła, Charles Goodnight, podczas ogromnej ekspansji Amerykanów, miał za zadanie przeprowadzić swoje stado na Zachód. Takie podróże bardzo często trwały nawet miesiącami. Podczas przygotowań do wyprawy, odkupił od armii USA stary furgon i doposażył go w niezbędne elementy, które umożliwiły mu gotowanie dla siebie i kowbojów. Tak właśnie powstał pierwszy na świecie prototyp food trucka. Obecnie to właśnie w Stanach Zjednoczonych możemy spotkać ich najwięcej, a w Nowym Jorku są rozstawione prawie w każdym zakątku tego miasta. Możemy w nich zasmakować kuchni całego świata – od meksykańskiej, przez włoską, francuską, polską czy nawet chińskiej. W Polsce największą popularnością cieszą się food trucki z hamburgerami. Pasjonatów tego typu barów jest na tyle dużo, że organizowane są nawet festiwale barobusów! Odwiedzając taką imprezę, szybko możemy się przekonać, że hamburger może stać się prawdziwym daniem głównym, a standardowe dodatki typu majonez czy ketchup już dawno odeszły do lamusa.

Poziom dań, jakie serwowane są w takich miejscach, jest naprawdę imponujący. Jednak nawet w domowych warunkach możemy przygotować pysznego burgera. Podstawą są dobre składniki, które są już tak naprawdę połową sukcesu. Wybierzmy dobrej jakości mięso, dodatki i przede wszystkim ser żółty. Wielu z nas nie wyobraża sobie tego dania bez jego udziału. Dobrze sprawdzi się ser Gouda MSM Monki, który ma łagodny smak i nie zdominuje smaku potrawy – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Dla tych, którzy są fanami food trucków i swoje ulubione danie chcieliby wykonać w domu, przedstawiamy przepis na burgera z pieczonym łososiem i serem żółtym!

PRZEPIS na burgera z łososiem i serem żółtym

Składniki:

• 100 gram filetu z łososia

• Jedna bułka pszenna

• Dwa plastry sera żółtego MSM Gouda Mońki

• Plaster pomidora

• Papryka

• Liść sałaty rzymskiej

• Pieprz, sól, czosnek granulowany

• Szczypior i czarne oliwki do dekoracji

Przygotowanie

Łososia przyprawić pieprzem, solą i czosnkiem, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec przez 15 – 20 minut. W tym czasie pokroić paprykę i pomidora. Bułkę podgrzać w piekarniku do osiągnięcia wymaganej chrupkości. Na przekrojonej bułce ułożyć liść sałaty, upieczonego łososia, ser żółty, plaster pomidora i papryki i kolejny plaster sera. Wbijamy wykałaczkę, dekorujemy oliwką i szczypiorem. Do burgera możemy dodać ulubiony sos, ketchup lub majonez.

Smacznego!