1. Kawa była traktowana jako pożywienie

Dawno temu, owoce kawy były rozdrabniane i mieszane z tłuszczem. Tym sposobem przygotowywano energetyczną przekąskę. Co interesujące, owoce kawy były również stosowane do produkcji wina.

2. W historii było 5 prób prohibicji kawy

Po raz pierwszy kawa została zakazana w mieście Mekka w 1511roku, ponieważ uznano ją za stymulanta radykalnego myślenia. Również w XVI wieku, duchowni próbowali zakazać picia kawy, uznając ją za satanistyczny napój. Ale papież Klement VIII uważał, że kawa jest pyszna i nie pozwolił na jej prohibicję. Interesujący fakt: Papież nawet ochrzcił kawę, aby ją zalegalizować w 1600 roku.

Przywódca Imperium Osmańskiego odegrał znaczącą rolę w historii prohibicji kawy. W momencie koronacji, ogłosił kary dla tych, którzy pili kawę, jak biczowanie i wrzucanie do wody.
W 1746 roku, szwedzki gubernator nie tylko zakazał spożywania kawy, ale także zakazał posiadania naczyń do jej przygotowywania i picia. W 1777 roku pruski władca Fryderyk Wielki stwierdził, że kawa ma zły wpływ na konsumpcję picia piwa i stworzył stosowny dekret zakazujcy jej spożycia.

3. Kawa może zostać przedawkowana

Aby otrzymać śmiertelną dawkę kofeiny, trzeba wypić około 100 kubków kawy.

4. Kawa w zasadzie jest owocem

Kawa, którą znamy, to w istocie nasiono owocu kawowca. Chociaż jest nasieniem, przeważnie zwana jest ziarnem, z powodu podobieństwa do prawdziwych ziaren.

5. Kawosze mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na chorobę Alzheimera

Badania wykazały, że osoby, u których stwierdzono podwyższony poziom kofeiny we krwi, mają większe szanse na uniknięcie zachorowania na chorobę Alzheimera. Inne badania naukowe wykazały, że picie kawy zwiększa szanse na uniknięcie cukrzycy drugiego stopnia oraz choroby Parkinsona. Wykazano także, że kawa może przeciwdziałać powstaniu raka skóry (zwłaszcza u kobiet).

6. Kawa ze śmietanką dłużej pozostaje gorąca

Kawa, do której dodano śmietanki, stygnie o 20% wolniej niż czarna kawa.

7. Efekt działania kofeiny może zostać zredukowany poprzez dodanie mleka do kawy

Ludzkie ciało absorbuje kofeinę wolniej, jeśli do kawowego naparu doda się tłustego mleka.

8. Największy kubek do kawy został wyprodukowany w Korei Południowej

- Kubek ten miał pojemność ponad 14.000 litrów. Największy kubek do zimnej kawy (5.600 litrów) został wyprodukowany w Las Vegas w 2010 roku“, - mówi ekspert z firmy "Przyjaciele Kawy" - Wojtek Szelągowski.

9. Kawa instant została wynaleziona przez George'a Washingtona

Prawda, nie był to przezydent USA, ale pewien chemik, który tak samo się nazywał. Przez długi czas eksperymentował on z suszoną kawą, aby w końcu wynaleźć "Red E Coffee" - pierwszą markę kawy rozpuszczalnej.

10. Zapach kawy pomaga się rozbudzić

Grupa naukowców przeprowadziła badania, w których stwierdzono, że już sam aromat kawy o poranku aktywuje mózg i zmniejsza stres. Po wypiciu filiżanki kawy, kofeina przedostaje się do krwi bardzo szybko, w czasie do ok. 10 minut.

11. Kawa ciemno palona ma mniej kofeiny od tej jasno palonej

Dzięki ciemnemu paleniu aromat kawy staje się o wiele mocniejszy, ale temperatura niszczy część kofeiny. Dlatego im dłuższe palenie, tym w ziarnach mniejsza zawartość kofeiny.

12. Kawa bazkofeinowa nie oznacza, że nie ma w niej kofeiny

W 200 gramach kawy bezkofeinowej można znaleźć do 12 milligramów kofeiny. Dla porównania, w tej samje ilości zwykłej kawy, ilość kofeiny wynosi około 200 milligramów.

13. Nazwa „kawa" w zasadzie znaczy "wino"

- Oryginalna nazwa kawy to „qahwah". Pochodzi ona z antycznego Jemenu i znaczy „wino". W Turcji nazwano ją „kahveh", co obowiązywało, dopóki Niemcy nie nazwali jej „koffie". Potem w Anglii zrobiono z tego „coffee" - wyjaśnia Wojtek Szelągowski.