PRZEPIS na ślimaki z ciasta francuskiego z migdałami:

Składniki:

• ciasto francuskie 2 opakowania

• migdały Bakalland 200 g

• miód 2 łyżki

• masło 1 łyżka

• cukier trzcinowy 2 łyżki

• aromat migdałowy 2 krople

• cukier wanilinowy 1 opakowanie

• bułka tarta 1 łyżka

• jajka 2 szt.

• cynamon

•cukier puder

Przygotowanie

Gotowe ciasto francuskie rozmrażamy i rozwałkowujemy po długości. Kilka migdałów siekamy i odkładamy do ozdobienia gotowych ślimaków. W misie miksera umieszczamy pozostałe migdały, cukier trzcinowy, miód i masło. Dodajemy cynamon, cukier wanilinowy i aromat migdałowy oraz wsypujemy bułkę tartą. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Na ciasto francuskie wykładamy farsz i zwijamy w rulon. Koniec ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy w plastry o szerokości 1,5 cm. Kawałki układamy w formie, a następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy posiekanymi migdałami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza na około 15 minut. Gotowe ciastka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!