PRZEPIS na orientalny rosół i kurczaka w panierce kokosowej

Składniki:

• 1 Kurczak Zagrodowy

• pęczek włoszczyzny bez kapusty

• 4 ziarenka ziela angielskiego

• 3 liście laurowe

• kilka listków limonki kaffir (można zamienić na skórkę z limonki lub pominąć)

• kawałek imbiru

• pęczek świeżej kolendry

• opakowanie makaronu ryżowego wstążki

• 1 papryczka chili

• oliwa

• łyżeczka papryki słodkiej w proszku

• 1/2 ostrej papryki w proszku

• szklanka wiórków kokosowych

• 3-4 łyżki tartej bułki

•sól i pieprz

Przygotowanie

Kurczaka podzielić na części (piersi, skrzydełka i nogi, które podzielić na udka i podudzia). Korpus dokładnie opłukać i razem z nogami zalać zimną wodą. Zagotować, dodać włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe i kaffir, pokrojony w plastry imbir i gałązkę kolendry. Gotować na małym ogniu ok. 1 godziny (udka i podudzia wyciągnąć po ok. 30 minutach i ostudzić). Piersi pokroić na mniejsze kawałki i razem ze skrzydłami i ostudzonymi częściami nóg umieścić w misce. Dodać oliwę, obie papryki w proszku, sól, pieprz i dokładnie obtoczyć w marynacie. Następnie obtoczyć w mieszance wiórków kokosowych i bułki tartej i rozłożyć na dużej blasze do pieczenia. Piec ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.

Rosół przecedzić, marchew pokroić w talarki, papryczkę chili w cienkie plasterki, dodać do rosołu razem z makaronem, zagotować, zdjąć z ognia i przykryć na kilka minut (aż makaron będzie gotowy). Podawać rosół posypany dużą ilością siekanej kolendry. Upieczonego kurczaka podawać z ulubionymi dodatkami, np. ryżem lub kaszką kuskus.