PRZEPIS na torciki z karczochami i ricottą

Składniki:

• 2 słoiczki karczochów krojonych Ponti (300 g)

• 2 puszki pomidorów krojonych Valfrutta

• 1 mały ząbek czosnku

• garść świeżych listków bazylii

• oliwa z oliwek Olitalia

• 150 g sera ricotta

• 1 jajko

• 30 g tartego sera typu parmezan

• 30 g bułki tartej

• 1 mała cukinia

• 1 mała marchewka

• pół cytryny

• sól i pieprz

Przygotowanie

• Karczochy pokrój w drobną kosteczkę. Zetrzyj skórkę z połówki cytryny. Składniki umieść w misce. Wbij jajko, dodaj ricottę, parmezan, bułkę tartą, sól i pieprz. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

• Cukinię i marchewkę pokrój wzdłuż w cienkie, ale szerokie plastry. Okrągłe foremki ( lub kokilki) wysmaruj oliwą i rozłóż na ich brzegach plasterki warzyw. Wnętrze foremek wypełnij przygotowana wcześniej masą. Piecz w piekarniku, w 180 stopniach Celsjusza przez 20 minut.

• W małym garnuszku rozgrzej oliwę z oliwek. Zarumień rozdrobniony czosnek. Przelej do garnuszka pomidory, dopraw solą i pieprzem. Gotuj 10 minut na dużym ogniu, doprowadź do gęstej konsystencji. Zdejmij z ognia, dodaj posiekaną drobno bazylię.

• Upieczone tartaletki z karczochów podawaj z sosem pomidorowym.