Ziemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.

Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od naszej twórczej inwencji i chęci. Poniżej przedstawiamy przepisy, które pozwolą odkryć to wspaniałe warzywo na nowo. Polecamy!
PRZEPIS na omlet z ziemniakami, czyli tortilla de patatas

Składniki:

• 2 jajka

• 2 ugotowane średnie ziemniaki

• 1-2 ząbki czosnku

• 1 gałązka rozmarynu

• kawałek sera gruyère

• TABASCO® Habanero Sauce

• 2 łyżki kwaśnej śmietany

• szczypiorek

• sól

• pieprz

• masło lub oliwa z oliwek o smażenia

Przygotowanie

1. Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy”, ubijając jajka).

2. Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.

3. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.

4. Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.

5. Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.