PRZEPIS na udka z kurczaka z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem żurawinowo-śliwkowym

Składniki:

• Kasza pęczak 200 g

• Fasola czarna 80 g

• Cieciorka biała 80 g

• Cieciorka brązowa 80 g

• Soczewica zielona 100 g

• Dynia 300 g

• Bulion warzywny 300 ml

• Koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki

• Sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia

Przygotowanie

Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Kaszę pęczak również gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy i wrzucamy suchą soczewicę, chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem warzywnym. Gdy soczewica jest już prawie miękka wrzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę. Możemy podlać jeszcze delikatnie bulionem, aby dynia zmiękła.

Na końcu, na patelnię wsypujemy ugotowane wcześniej kolorowe fasolki i wszystko razem chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżymi ziołami.

Składniki na sos

• Śliwki węgierki 500 g

• Żurawina świeża 200 g

• Miód 200 g

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy miód, wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy, a następnie blendujemy, w celu uzyskania kremowej konsystencji.

Składniki:

• Udka z kurczaka 6 szt.

• Sól, pieprz, szałwia,

• Cytryna 2 szt.

• Masło klarowane 1 kg

Przygotowanie

Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, dodajemy świeże zioła, cytrynę pokrojoną w cząstki i odstawiamy do zamarynowania.

Zamarynowane mięso wkładamy do rozpuszczonego i podgrzanego masła klarowanego i gotujemy do miękkości. Proces gotowania musi zachodzić powoli, nie dopuszczamy do nadmiernego rozgrzania masła.

Gotowe udka z kurczaka wyławiamy z masła, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.