PRZEPIS na karmelowy popcorn z kaszy gryczanej z gruszkami smażonymi

Składniki :

• Kasza gryczana prażona 300 g

• Olej 1 l

• Masło 200 g

• Cukier kryształ 200 g

• Śmietana 36% 600 ml

• Gruszki 1 kg

• Miód 200 ml

Przygotowanie

Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury, na rozgrzany olej wrzucamy kaszę, czekamy, aż ziarenka zaczną pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru, o lekko złotym kolorze. Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się składników.

Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem. Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.