PRZEPIS na ciasto parzone z żurawiną i kremem z kaszy manny i białej czekolady

Składniki na ciasto:

• Mąka 1 szkl.

• Woda 1 szkl.

• Jajka 4-5 szt.

• Sól

• Masło 100 g

• Olej do smażenia

Przygotowanie

Wodę zagotowujemy z masłem i solą, dodajemy mąkę i wszystko razem dokładnie mieszamy, do momentu, aż na dnie naczynia pojawi się biały osad. To będzie oznaka, że mąka została odpowiednio zaparzona. Do masy dodajemy pojedynczo jajka i cały czas ucieramy. Masę przenosimy na pergamin. Rozgrzewamy olej i z dwóch stron smażymy okrągłe ciastka.

Składniki na skarmelizowaną żurawinę:

• Żurawina świeża 500 g

• Miód 200 g

• Cukier puder

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy miód, aż zacznie nam się lekko karmelizować, wrzucamy żurawinę i chwilę karmelizujemy. Potem odstawiamy do wystygnięcia.

Składniki na krem

• Mleko 500 ml

• Kasza manna ok 200 g

• Czekolada biała 6 tabliczek

• Śmietana 36% 500 ml

• Cytryna 1 szt.

Przygotowanie

Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę mannę do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do kaszy, wciskamy sok z jednej cytryny, dokładnie mieszamy i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, do masy z kaszy i czekolady dodajemy partiami ubitą śmietanę. Mieszamy i studzimy.

Gotowe, usmażone ciastka przekrawamy na pół, przekładamy kremem z kaszy manny i czekolady, posypujemy skarmelizowaną wcześniej żurawiną i przykrywamy górną częścią. Całość posypujemy cukrem pudrem.