PRZEPIS na arancini po polsku, czyli krokiety z kaszy gryczanej z kremowym sosem serowym

Składniki:

• Cebula z dymką 1 pęczek

• Kasza gryczana nieprażona 200g

• Jajka 4 szt.

• Ser tarty bursztyn 200 g

• Koncentrat pomidorowy 4 łyżki

• Bułka tarta

• Olej do smażenia

• Koperek, natka pietruszki

Przygotowanie

Drobno siekamy cebulę i przesmażamy na oleju rzepakowym, dodajemy surową kaszę. Chwilę smażymy i podlewamy bulionem warzywnym. Kaszę gotujemy do uzyskania dość gęstej konsystencji.
Do ugotowanej, przestudzonej kaszy dodajemy żółtka, tarty ser, łyżkę koncentratu pomidorowego, pokrojoną drobno cebulkę dymkę, koperek i natkę. Na koniec, dodajemy jeszcze sól, pieprz czarny i wszystko wyrabiamy na jednolitą masę.

Przygotowujemy małe krokiety okrągłe, obtaczamy w białku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor.

Składniki na sos:

• Śmietana 36% 0,5 l

• Serek topiony śmietankowy 500 g

• Sok z jednej cytryny

Przygotowanie

Śmietanę zagotowujemy, wrzucamy do niej serki topione, wszystko dokładnie rozpuszczamy, delikatnie zakwaszamy sokiem z cytryny i taki serowy, kremowy sos podajemy do krokietów z kaszy.