PRZEPIS na jesienne chilli con carne – czyli słuszna porcja mięsa z pasztetem z kaszy jęczmiennej

Składniki:

• Mięso mielone wołowe 1000 g

• Fasola czerwona 300 g

• Cieciorka 300 g

• Papryka chilli 3 szt.

• Papryka czerwona 4 szt.

• Cukinia 1 szt.

• Dynia 200 g

• Seler naciowy 1 szt.

• Marchewka 2 szt.
• Cebula 2 szt.

• Czosnek 3 ząbki

• Pomidory polskie 1 kg

• Kmin rzymski, pieprz, sól, papryka w proszku, oregano,

• Świeża kolendra, natka pietruszki, koperek

• Bulion

• Olej do smażenia

Przygotowanie

Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy jeszcze paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.

Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy fasolę, cieciorkę.

PRZEPIS na pasztet z kaszy jęczmiennej

Składniki:

• Kasza jęczmienna 3 szklanki

• Marchew 2 szt.

• Jajka 4 szt.

• Pietruszka 1 szt.

• Seler mały 1 szt.

• Pieczarki 150 g

• Cebula 2 szt.

• Kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa

• Czarny pieprz, sól

Przygotowanie

2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.

W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to, co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy - pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką. Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut.

Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło - podany prosto z patelni idealnie pasuje do mięs w sosie.