Okazuje się, że banan to bardzo uniwersalny owoc. Zwykle stanowi dodatek do ciast i deserów, ale doskonale komponuje się również z pikantnymi przyprawami, czosnkiem i mlekiem kokosowym. W kuchni orientalnej bardzo często pojawia się w wytrawnych daniach, np. potrawach z kurczakiem. Taka kulinarna odmiana w egzotycznym stylu może przypaść do gustu poszukiwaczom nowych, ciekawych smaków. Warto skusić się na taki smakowity kulinarny eksperyment!

PRZEPIS na pikantną zupę bananową

Składniki:

• 800 ml wody

• 400 ml mleczka kokosowego

• 4 małe banany

• 6 łyżek sosu sojowego

• 3 łyżki oleju ryżowego

• ½ pęczka dymki

• 3 ząbki czosnku

• 1 łyżeczka cukru trzcinowego

• Sól różowa himalajska

• Pieprz biały mielony Appetita

• Chilli mielone Appetita

Przygotowanie

Dymkę umyj. Odkrój zieloną część i posiekaj, cebulki pokrój w krążki. Obierz czosnek i pokrój go w plastry. Obierz banany i pokrój na talarki. Olej rozgrzej w garnku, dodaj cebulę, czosnek, poczekaj aż się zrumienią i wlej wodę, mleczko kokosowe oraz sos sojowy. Dodaj cukier, pieprz biały mielony i gotuj przez 5-6 minut. Połowę bananów i odrobinę chilli dodaj do zupy, zagotuj i zmiksuj. Dodaj pozostałe banany i gotuj przez kolejne 5-6 minut na wolnym ogniu. Wlej zupę do talerzy i posyp posiekaną dymką.