PRZEPIS na ravioli z dynią

Składniki:

Makaron:

• 300g mąki

• 1 jajko + 9 żółtek

• szczypta soli

Nadzienie:

• 1 kg żółtej dyni

• 200g sera Parmigiano

• szczypta gałki muszkatołowej do smaku

• szczypta soli

• 60g masła

• 1 jajko

• 130g ciasteczek amaretti

Przygotowanie

Makaron: Wymieszać jajka, mąkę, szczyptę soli. Następnie rozwałkować cienko i pokroić na kwadraty, pozostawiając ok. 1,5 cm. wolnego z brzegu.

Nadzienie: Wymieszać miąższ pieczonej dyni z jajkiem, tartym serem, gałką muszkatołową oraz amaretti. Umieścić nadzienie na kwadracikach z makaronu i formować ravioli większe niż normalne. Gotować w osolonej wodzie, a następnie polewać roztopionym masłem, szałwią i tartym serem. Niektórzy lubią polewać je sosem mięsnym (bolognese/ragu’) lub sosem pomidorowym z czosnkiem i papryczką chili. Oczywiście nie zapomnij o posypaniu dania parmezanem.

Podziękowania za opracowanie przepisu dla Marco Ghia – szefa warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i eksperta kuchni włoskiej.