Najlepszym rozwiązaniem będą potrawy, których wygląd będzie budził grozę i jednocześnie zachęcał do spróbowania. Dania podane w taki sposób wpiszą się znakomicie w amerykańskie święto, coraz bardziej popularne również w Polsce. Co strasznego zatem przygotować na Halloween do przekąszenia? Radzą eksperci serwisu PizzaPortal.pl.

Na ten wyjątkowy dzień warto zaplanować oryginalne i pomysłowe menu. Halloween to w końcu dzień wymagający odpowiedniej oprawy. Z pomysłami przygotowanymi specjalnie przez PizzaPortal.pl przyrządzenie „przerażających potraw” nie będzie diabelsko trudne. Zapraszamy do wspólnego gotowania!

Mumie z parówek i ciasta francuskiego

Ta smaczna przekąska będzie łatwa i szybka w przygotowaniu. Potrzebujemy kilka parówek oraz ciasto francuskie. Parówki owijamy w ciasto w taki sposób, aby przypominały mumię. Oczy mumii możemy dorobić z małych kuleczek ciasta. Następnie wstawiamy owinięte parówki na kilka minut do rozgrzanego piekarnika. Gotowe, upieczone mumie, podajemy na liściach sałaty. Pycha!

Parówkowe pająki

Parówki nadają się doskonale do potraw na Halloween. Kolejna propozycja to parówki-pająki. Aby je przygotować potrzebujemy parówek i makaronu typu spaghetti. Parówki kroimy na 2-3 cm kawałki i szpikujemy je kilkoma pałeczkami makaronu. Następnie gotujemy makaron z parówkami. Gdy makaron jest już ugotowany, otrzymujemy „jadalne pająki” z długimi nogami z makaronu. Oczy pająka najlepiej stworzyć ketchupem lub kawałkami papryki. Z parówek i makaronu można też stworzyć inne stworki lub zwierzęta, np. ośmiornicę, u której makaronowe nogi są tylko z jednej strony parówki. Smacznego!

Potwór ze spaghetti

Przygotowując potwora wykorzystujemy tradycyjny przepis na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Musimy pamiętać, aby do mielonego mięsa dodać jajko i bułkę tartą, które sprawią że składniki będą się lepiej trzymały. Po przygotowaniu sosu pomidorowego, mieszamy go z makaronem spaghetti, a następnie wykorzystujemy dwa klopsy do stworzenia oczu potwora. Aby oczy były wyraziste, najlepiej będzie wykorzystać majonez oraz oliwki. Gotowe oczy-pulpety układamy na makaronie. Można już wbijać widelec!