Co Polacy myślą o maśle orzechowym?

Masło orzechowe jest produktem niedocenianym i nie do końca znanym. Chcąc sprawdzić obecny stan wiedzy, przeprowadzono sondaż. Polacy odpowiadali na pytanie: Czy Pana(i) zdaniem masło orzechowe jest tuczące? Ponad 20% odpowiedziało: nie wiem i trudno powiedzieć. 7,6% stwierdziło, że raczej nie tuczy, a 2,2% uznało, że zdecydowanie nie wykazuje takiego oddziaływania na ludzki organizm.

Niedoceniane masło orzechowe

Na niską świadomość zdrowotnych właściwości masła orzechowego wśród naszych rodaków ma wpływ pewien mit na temat tego produktu. Chodzi o przekonanie, że masło orzechowe jest tuczące. Z badań przeprowadzonych przez Wydział Nauk o Żywności1 wynika, że choć masło orzechowe jest produktem pełnym tłuszczów, to jednak nie tuczy i warto po nie sięgnąć. Wysoka wartość energetyczna masła orzechowego pochodzi głównie z takich kwasów tłuszczowych, które korzystnie wpływają na metabolizm organizmu i tym samym sprzyjają szczupłej sylwetce. Wśród tych najważniejszych są kwas oleinowy oraz linolowy. Pierwszy z nich zapobiega rozwojowi miażdżycy, jak również chroni serce. Drugi jest wspaniałym antyoksydantem o właściwościach antynowotworowych. Masło orzechowe stanowi dodatek do potraw, a nie jest ich głównym elementem. Zawarty w nim tłuszcz nie dominuje w diecie. Produkt ten posiada wiele wartości odżywczych, które są składnikiem zdrowej diety i w połączeniu z aktywnym trybem życia nie przysporzy dodatkowych kilogramów. Wszystko za sprawą różnicy między nienasyconymi a nasyconymi kwasami tłuszczowymi. Te pierwsze wspomagają pracę organizmu, pomagają mu przyswajać składniki odżywcze i zapobiegają wielu chorobom. Te drugie zapychają żyły, prowadzą do chorób układu krążenia i odkładają się powodując przyrost tkanki tłuszczowej. Zjadanie pustych kilokalorii w postaci pełnych nasyconych kwasów tłuszczowych słodyczy szkodzi naszej sylwetce. W chwilach słabości warto sięgnąć po masło orzechowe.

Moc zdrowych kwasów tłuszczowych

Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych w maśle orzechowym prym wiedzie kwas oleinowy, który jest m.in. składnikiem tranu. To także podstawowy składnik oliwy z oliwek. Kwas oleinowy zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby układu krążenia i chorobę wieńcową. Mieszkańcy basenu Morza Śródziemnego, gdzie oliwa z oliwek jest najpopularniejszym tłuszczem, cierpią na te dolegliwości rzadziej niż mieszkańcy innych części Europy. Z kolei najwięcej z kwasów wielonasyconych w maśle orzechowym jest kwasu linolowego. Bez niego organizm człowieka nie może funkcjonować prawidłowo. Kwas linolowy pochodzi z grupy omega-6. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzą w skład tkanek, dlatego trzeba systematycznie od najmłodszych lat dostarczać je ustrojowi. Masło orzechowe może więc dostarczyć nam wielu niezbędnych dla organizmu składników odżywczych, a nie kilogramów. Oczywiście, gdy jest spożywane w umiarkowanych ilościach w połączeniu z aktywnością fizyczną i zdrową, zbilansowaną dietą.

1 Raport z badań prowadzonych dla firmy Sante A. Kowalski na podstawie porozumienia o współpracy: ciitt/36/2013 z dnia 22 marca 2013.