Stromboli to ciekawe, proste w wykonaniu danie, które zostało wymyślone w latach pięćdziesiątych w Stanach Zjednoczonych przez mieszkających tam Włochów. Po kulinarnym świecie krążą dwie historie powstania tej potrawy. Jedna z nich głosi, że zawijana pizza to pomysł Nazzareno Romano, druga zaś, że jej autorem jest Mark Aquino. Obie te historie łączy jedno: nazwa. Według kulinarnych legend danie to wzięło swą nazwę od filmu Stromboli, w którym to Ingrid Bergman zagrała główną rolę. Przygotowanie stromboli jest niezwykle proste, lecz odrobinę czasochłonne – podstawą dania jest ciasto drożdżowe, dokładnie takie samo jakie stanowi spód do pizzy. Dodatki to już kwestia gustu, wyobraźni i zasobów naszej spiżarni.

Często nawet nie zdajemy sobie sprawy do jakich dań możemy użyć produktów, które znajdują się w naszej lodówce. Np. ser żółty może być bazą lub komponentem wielu kreatywnych i smakowitych dań. Wykorzystując ser do zapiekania, warto wybrać taki, który nie utraci swoich walorów smakowych. Do dań, które pieczemy w piekarniku, wybierzmy ser Gouda – dobrze się topi, dlatego idealnie sprawdzi się przy różnego rodzaju zapiekankach – radzi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej.

Zaskoczmy zatem swoich gości i nie bójmy się eksperymentować w kuchni, a najbliżsi z pewnością docenią nasze starania. Oto nasza propozycja przepisu na stromboli z serem żółtym i brokułami.

PRZEPIS na stromboli z serem żółtym i brokułami

Składniki na ciasto:

• 15 g świeżych drożdży

• łyżeczka cukru

• łyżeczka soli

• 3 łyżki ciepłej wody

• 500 g mąki pszennej tortowej typ 480 lub luksusowej typ 550

• szklanka letniej wody

• dwie łyżki oliwy z oliwek

• 1 jajko

Składniki na farsz:

• 250 g sera żółtego Gouda MSM Mońki

• 250 g brokułów

Przygotowanie

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 3 łyżki ciepłej wody, wymieszać. Tak przygotowany zaczyn przykryć i odstawić na 20 minut. Wymieszać mąkę z solą, dodać oliwę i wodę, wyrobić ciasto. Powinno być gęste, elastyczne i delikatnie lepić się do dłoni. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut. Ser zetrzeć na tarce, brokuły wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować przez około 3-4 minuty. Ciasto rozwałkować na prostokąty o wymiarach mniej więcej 20x30 cm. Na środek nałożyć farsz i zawinąć. Wierzch delikatnie ponacinać nożem, w kilku miejscach, wzdłuż krótszego boku. Bułki przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 30 minut – do momentu, aż wyraźnie zwiększą swoją objętość. Przed pieczeniem posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem. Stromboli piec w temperaturze 200 stopni, przez około 25-30 minut do momentu zarumienienia się ciasta. Smacznego!