PRZEPIS na placki ziemniaczane z sosem koperkowym

Składniki:

• ziemniaki - 1 kg

• cebula - 1 szt.

• jajka - 1 szt.

• mąka - 2 łyżki

• sól, pieprz do smaku

• olej do smażenia

• sos koperkowy Tarsmak

Przygotowanie

Ziemniaki obrać i dokładnie umyć. Połowę zetrzeć na tarce na najdrobniejszym oczku, a drugą połowę na grubym oczku. Dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku, a następnie dokładnie wymieszać. Usmażyć na średnio rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowym Tarsmak.
Oleju na patelni powinno być ok. 1/2 cm.

PRZEPIS na pikantny gulasz wołowy

Składniki:

• wołowina gulaszowa - 1/2 kg

• cebula – 2 szt.

• mąka - 2 łyżki

• olej - 4 łyżki

• liść laurowy - 2 szt.

• ziele angielskie - 3-4 ziarenka

• rozmaryn świeży - 1 gałązka

• sos piri-piri Tarsmak - 1 łyżeczka

• sól do smak

Przygotowanie

Pokrojoną w kostkę wołowinę gulaszową wymieszać z mąką i podsmażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę i chwilę podsmażyć razem z mięsem. Następnie dodać liście laurowe, ziele, rozmaryn i podlać całość gotującą wodą, tak żeby mięso było przykryte. Dusić do miękkości pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia dodać sos piri-piri oraz sól do smaku. Gdyby gulasz zbytnio gęstniał podczas duszenia, podlewać go wodą.

Przepisy przygotował Robert Muzyczka - Szef Kuchni Dworu Korona Karkonosze.