Historia espresso sięga początków XX wieku, kiedy to mediolańczyk Luigi Bezzera wynalazł pierwszy ekspres o działaniu opartym na przepływie pary wodnej. Dwa lata później ulepszona wersja urządzenia zaczęła zdobywać popularność także w innych państwach, propagując tym samym włoski sposób przygotowywania esencjonalnej kawy. Dziś, jak potwierdza Christian Tirro, barista marki Segafredo Zanetti, espresso jest jedyną rzeczą, która łączy wszystkich Włochów – piją je bowiem wszyscy mieszkańcy, od północy do południa kraju. Tradycyjna receptura podaje, że kawę tę przyrządzamy poprzez przepuszczenie gorącej wody pod wysokim ciśnieniem przez 7 gramów drobno zmielonej mieszanki. Uzyskany w ten sposób napój o objętości 25 ml serwujemy w porcelanowej filiżance lub kieliszku o objętości 100 ml. Klasyczne espresso pozbawione jest dodatków, a o jego wyśmienitym smaku decyduje odpowiednio skomponowane połączenie kilku rodzajów ziaren. Z uwagi na różnorodność lokalnych kuchni, w poszczególnych regionach Włoch przepis został wzbogacony o intensyfikujące smak dodatki. I tak, podróżując po słonecznej Italii spróbować można espresso z dodatkiem szafranu lub pieprzu. Jakie jeszcze kompozycje znajdą uznanie wielbicieli włoskich smaków?

Ristretto i Lungo, czyli mniej lub więcej

Przegląd różnych odmian espresso warto zacząć od przypomnienia różnicy pomiędzy tradycyjnymi włoskimi wersjami - Ristretto i Lungo. Pierwsza z nich to tak zwane „espresso skrócone”. Do jego przygotowania wykorzystywane jest 7 gramów mieszanki, ale zmianie ulega długość parzenia oraz ilość uzyskanego napoju. W czasie 20 sekundowej ekstrakcji otrzymujemy 20 ml esencjonalnej kawy. W przypadku Lungo, czyli „espresso przedłużonego”, parzenie trwa 30 sekund, a jego efektem jest napój o objętości 30 ml. Bez względu na wielkość, propozycje te serwujemy w 100 ml filiżankach lub szklanych kieliszkach.

Monte Bianco, czyli espresso przełamane mlekiem

Zwolennikom propozycji zabielanych do gustu przypadnie espresso w wersji Monte Bianco. Esencjonalna kawa uzupełniania jest gęstą mleczną pianką o temperaturze 60⁰C. Aby na dłużej utrzymała ona swoją trwałą konsystencję, warto do spieniania wykorzystać mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%. Monte Bianco serwuje się w 100-mililitrowym szklanym kieliszku – tak, by widoczne było estetyczne połączenie warstwy czarnej kawy z białą pianką.

Marocchino, czyli mleczne espresso z nutą kakao

Podobną do Monte Bianco kompozycją cechuje się Marocchino. Wyróżnia je użycie wzbogacającej smak kakaowej posypki. Przygotowanie tej propozycji rozpoczynamy od zwilżenia parą wodną ścianek szklaneczki o objętości 100 ml. Następnie oprószamy je kakao tak, by po wlaniu espresso i mlecznej pianki, tworzyło słodką bazę. Całość obficie wykańczamy posypką lub startą czekoladą.

Caffé Viennese, czyli espresso w wersji deserowej

Espresso po wiedeńsku znajdzie natomiast uznanie zwolenników kaw w efektowym, deserowym wydaniu. O jego nietypowym charakterze świadczy kompozycja słodkich dodatków, tworzących estetyczną całość. Przygotowanie Caffé Viennese rozpoczynamy od przyrządzenia 20 ml gorącej czekolady typu fondente i wlaniu jej do 100-militrowego kieliszka. Następnie dolewamy esencjonalne espresso i ozdabiamy bitą śmietanę. Produkt nakładamy najpierw na wewnętrzne ścianki, a na końcu wykańczamy środek. Całość obsypujemy kakao. Taka propozycja znajdzie zastosowanie na domowych przyjęciach jako alternatywa dla klasycznej kawy i oryginalny pomysł na deser.

Espresso Romano, czyli cytrusowe pobudzenie

Ciekawą recepturą, która wśród wielbicieli tradycyjnego, kawowego smaku może wzbudzać zdziwienie jest Espresso Romano, czyli esencjonalny napój z dodatkiem cytryny. Serwowane w 100 ml filiżance, podawane jest z plastrem owocu na talerzyku. Do włożeniu go do kawy i wymieszaniu, otrzymamy orzeźwiającą i pobudzającą kompozycję, która z powodzeniem może pełnić rolę naturalnej alternatywy dla tabletek przeciwbólowych. Dzięki połączeniu kofeiny i witaminy C, kawa ta skutecznie łagodzi bóle głowy.

Caffé Corretto, czyli espresso z alkoholowym posmakiem

Popularną we Włoszech alternatywą dla tradycyjnego espresso jest również Caffé Corretto, czyli kawa z dodatkiem aromatycznego alkoholu.

- Najczęściej wybieranym do jej przyrządzenia trunkiem jest grappa – 37-procentowy napój produkowany z przefermentowanych pestek i pozostałości po wyciśniętych winogronach. Zamiennie stosuje się również brandy lub sambukę – likier o anyżowym, ziołowym i owocowym posmaku – podpowiada Joanna Sobyra, ekspert Segafredo Zanetti Poland. - Caffé Corretto przygotowuje się poprzez dodatnie do aromatycznego espresso kilku kropli trunku – dodaje.

Taka rozgrzewająca propozycja doskonale sprawdzi się w chłodne jesienne popołudnia.