Intrygujące w smaku, słodko-kwaskowe, idealne na obiad lub podwieczorek… Właśnie teraz mamy idealny moment na przygotowanie pysznych knedli - trwa sezon na śliwki! Ten owocowy symbol końcówki lata dostępny jest w wielu odmianach, dlatego każdy z pewnością znajdzie swój ulubiony smak. Poza tym śliwki są niskokaloryczne i bogate w witaminę A, C i E, potas, żelazo i magnez, dlatego po prostu warto je jeść! Pyszne knedle można przygotować w bardzo prosty sposób. Z dodatkiem śmietany, cukru pudru, cynamonu albo bułki tartej, stanowią sycący, wartościowy posiłek, któremu z pewnością nie oprze się żaden łasuch!

PRZEPIS na knedle ze śliwkami

Składniki:

• 60 dag ziemniaków

• 1 szklanka mąki

• 50 dag śliwek

• 1 jajko

• 100 ml śmietany 30%

• 2 łyżeczki kakao instant

• Cukier trzcinowy

• Cynamon Domowe Sekrety Appetita

• kilka listków mięty do dekoracji

• ½ łyżeczki kurkumy Appetita

Przygotowanie

Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie rozgnieć je, ostudź, dodaj jajko, pół łyżeczki kurkumy (knedle zyskają piękny, rumiany kolor) oraz partiami mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto.  Uformuj kilka wałków z ciasta o średnicy ok. 3 cm, następnie pokrój je na kawałki długości 3-4 cm. Z każdego uformuj w dłoni kulkę, a następnie ją spłaszcz.Na środek nałóż śliwkę, posyp cukrem trzcinowym i cynamonem. Zlep dokładnie brzegi ciasta i uformuj z niego kulkę. Knedle gotuj w osolonej wodzie. Po wypłynięciu odcedź i zahartuj zimną wodą. Podawaj z ubitą na sztywno śmietaną (połączoną z kakao). Ozdób danie kilkoma listkami świeżej mięty.

Smacznego!