Sezonowe warzywa to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie jesienią, kiedy mamy dostęp do wielu wartościowych produktów. I mimo, że wiele z nich jest dostępnych przez cały rok, to właśnie teraz są najbardziej wartościowe i tańsze. Na straganach wszechobecne są dynie, cukinie, marchew, papryka, ziemniaki czy brokuły. Dlaczego powinny trafić na nasz jesienny stół?

Dynia to źródło witaminy A, C oraz witamin z grupy B. Zawiera też minerały, tj.: potas, magnez, żelazo i wapń. Jej kolejną zaletą jest niskokaloryczność i bardzo niska zawartość tłuszczu. Można z niej przygotować wszystko – od placków, przez zupy do deserów. Nadaje się do marynowania, smażenia, gotowania i pieczenia.

Marchew, podobnie jak dynia, jest bogata w witaminy A, C, witaminy z grupy B, także w witaminy E, H, K oraz PP i beta-karoten. W warzywie tym znajduje się także cała gama składników mineralnych, m.in.: miedź, cynk, żelazo, wapń, potas, magnez i kobalt. Zawiera też duże ilości pektyn. Możemy spożywać ją na surowo, smażoną bądź gotowaną, a także w postaci soków lub przecierów. Doskonale sprawdza się jako dodatek, bądź składnik wielu dań.

Papryka z kolei obfituje w witaminę C oraz beta-karoten. Dzięki swoim właściwościom ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspomaga także działanie układu immunologicznego, dlatego jesienią szczególnie warto wprowadzić ją do menu. Można ją mrozić, marynować, kwasić lub suszyć. Jest świetnym dodatkiem do sałatek, dań gotowanych lub pieczonych.

Ziemniaki, które w polskiej kuchni cieszą się dużą popularnością, są bogate w witaminy z grupy B, witaminę PP, K oraz dużą ilość składników mineralnych. Posiadają dużo białka roślinnego i błonnika. W codziennej diecie świetnie sprawdzą się jako jeden z głównych składników potraw, ale też w postaci klusek czy dodatku do sałatek.

Brokuły zawierają błonnik, witaminy A, C, K, żelazo i wiele innych cennych składników. Można przygotować z nich sałatkę czy zupę krem z dodatkiem czosnku, a także podawać z serami pleśniowymi, drobiem czy rybami.