PRZEPIS na omlet czekoladowy

Składniki (porcja na 1 osobę):

• 2 jajka

• 3 dag masła

• sól

• 2 dag cukru pudru

• 2 dag kakao (przesiane)

• 10 dag truskawek

• świeża melisa

Przygotowanie

Oddzielić żółtka od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem energicznie na puszystą pianę. Gdy będzie ona gotowa, dodawać stopniowo żółtka i mieszać na wolnych obrotach. Następnie przesiać kakao do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Na patelni rozgrzać kawałek masła. Gdy będzie gorące, wylać jajeczną masę na patelnię i smażyć omlet delikatnie i powoli. W międzyczasie pokroić truskawki na drobniejsze kawałki. Nie zapomnijmy przewrócić omleta na drugą stronę w celu podpieczenia i pamiętajmy, że druga strona potrzebuje znacznie mniej czasu, aby całość stała była gotowa. Przełożyć omlet na talerz, obsypać go truskawkami i cukrem pudrem. Udekorować melisą.