PRZEPIS na pierogi z kaszą gryczaną i serem feta

Składniki:

• 600 g Mąki Lubella Puszysta poznańska

• 300 ml gorącej wody

• 30 g rozpuszczonego masła

• 2 torebki Kaszy Gryczanej Lubella

• 5 białych cebul

• 250 g sera feta

• 3 ząbki czosnku

• 200 g wędzonego boczku

• Pęczek pietruszki

• Kwaśna śmietana 18 %

• Czarnuszka

• Olej

• Sól, pieprz

Przygotowanie

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.

Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.

Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.

Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć by były chrupiące.

Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.