Choć cukinia pachnie już jesienią, to wciąż jeszcze ma posmak lata. Jest lekkostrawna i zdrowa, a w połączeniu z wyrazistą w smaku kiełbasą Madej Wróbel, tworzy danie, które zaspokoi najbardziej wybrednych smakoszy.

PRZEPIS na cukinię faszerowaną kiełbasą

Składniki na 4 porcje:

• Kiełbasa krucha z galaretką Madej Wróbel 600 g

• Cukinia - 2 sztuki

• Czerwona cebula - 200 g

• Ser żółty - 250 g

• Oliwa

• Sól

• Pieprz

Przygotowanie

Obierz kiełbasę ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Posiekaj cebulę, również w drobną kostkę. Wrzuć kiełbasę na rozgrzaną patelnię, po chwili dodaj cebulę. Smaż przez kilka minut, aż poczujesz intensywny aromat kiełbasy. Przekrój cukinię w poprzek i wydrąż środki. Nafaszeruj połówki cukinii kiełbasą. Nie żałuj farszu, dołóż jeszcze trochę. Oprósz solą i pieprzem. Połóż na każdej cukinii słupki żółtego sera. Zapiekaj przez 30 minut w 150°C. Podziwiaj efekt końcowy i zjedz ze smakiem.