PRZEPIS na makaron z gulaszem

Składniki:

• Międzybrodzki Makaron pierożek – 250 g

• Łopatka wieprzowa – 500 g

• Cebula - 2 średnie sztuki

• Marchewka - 1 średnia sztuka

• Pietruszka -1 mała

• Seler – 1/4 małej sztuki

• Kapusta świeża - 1/8 małej sztuki

• Sól, pieprz do smaku

• Liść laurowy - 2 szt.

• Ziele angielskie - 6-8 szt.

• Olej - 3 łyżki

• Mąka- ok. 2 łyżki

• Woda - ok. 1 litr

Przygotowanie

1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.

2. Mięso i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

3. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy i zalewamy wodą. Całość przyprawiamy i dorzucamy liść laurowy.

4. Mięso dusimy na wolnym ogniu do miękkości. W połowie duszenia dodajemy pokrojone warzywa, a pod koniec kapustę.

5. Na talerz wykładamy podgrzany makaron i polewamy gulaszem.

Smacznego!