PRZEPIS na tartę z białą czekoladą i maliami

Składniki:

Ciasto

• 2 szklanki zwykłej mąki i odrobina do oprószenia stolnicy

• ¾ szklanki cukru pudru

• szczypta soli

• 140 g masła

• 1 duże jajko

• 1 żółtko

Wypełnienie

• 300g białej czekolady

• 300ml śmietany

• 60ml pełnotłustego mleka

• 2 jajka

• 600 g świeżych malin

• cukier puder do oprószenia

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 180 ̊C. Aby zrobić ciasto, wymieszaj mąkę, cukier puder oraz sól. Dodaj masło i miksuj, aż całość nabierze konsystencji bułki tartej. Dodawaj małymi porcjami ubite jajko, aż powstanie kula ciasta. Może nie być potrzebne całe jajko. Owiń mocno folią spożywczą i trzymaj w lodówce przez godzinę. Ciasto można mrozić.

Wyjmij ciasto z folii i rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na grubość 2mm. Wyłóż formę ciastem tak, aby zachodziło na ranty – nadmiar odpadnie podczas pieczenia. Postaw na papierze do pieczenia i wstaw do lodówki na 30 minut.

Wyłóż ciasto papierem do pieczenia i wypełnij kuleczkami ceramicznymi, aby utrzymać kształt, piecz przez 20 minut. Wyjmij kuleczki oraz papier i wstaw do piekarnika na kolejne 5-8 minut, aż nabierze złocisto-brązowego koloru. Nie piecz zbyt długo, ponieważ później będzie pieczone przez kolejne 40 minut. Wyjmij z piekarnika, posmaruj żółtkiem i wstaw ponownie do piekarnika na 5 minut. Wyjmij i odstaw, aż ciasto się schłodzi. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 150 ̊C.

Aby przygotować wypełnienie, połam czekoladę na kawałki i odstaw w misce na bok. Zagotuj śmietanę z mlekiem i polej nią kawałki czekolady. Mieszaj, aż czekolada i śmietana się wymieszają. Odstaw do schłodzenia na 5 minut. Ubij jajka i dodaj je do czekolady, dobrze wymieszaj.

Wylej czekoladę na ciasto. Ostrożnie wstaw je do piekarnika i piecz przez 40-50 minut lub do momentu, aż wypełnienie się zetnie. Wyjmij z piekarnika i odstaw do schłodzenia w temperaturze pokojowej. Wstaw do lodówki, aby stężało.

Ostrożnie, zaczynając od zewnątrz, pokryj tartę malinami schodząc do środka. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.