PRZEPIS na czarno-niebieską tartę sernikową

Składniki:

• 3 łyżki rozpuszczonego, niesolonego masła

• 8 paczuszek herbatników korzennych, połamanych na kawałki

• 1/3 szklanki i 2 łyżki cukru

• ¼ szklanki kwaśnej śmietany

• 225 g odtłuszczonego, kremowego serka

• ½ łyżeczki startej skórki cytryny

• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 1 duże jajko i jedno białko jajka, lekko ubite

• 2 szklanki jeżyn

• 2 szklanki jagód (borówek amerykańskich)

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 175°C. Połącz masło z herbatnikami w misce przy użyciu blendera, aż do uzyskania gładkiej masy. Wyłóż formę do tarty masą herbatnikową – dno i boki do połowy. Piecz przez około 10 minut, aż ciasto zacznie się zarumieniać. Odstaw do ostygnięcia.

Połącz 1/3 szklanki cukru, kwaśnej śmietanki i kremowego serka w misce przy użyciu miksera, aż wszystko dokładnie się połączy. Dodaj skórkę z cytryny, wanilię, jajka i dalej miksuj. Przelej do ostudzonej tarty i piecz około 25-30 minut. Odstaw do ostygnięcia (przynajmniej na godzinę, maksymalnie na całą noc).

Na 30 minut przed podaniem wymieszaj owoce z pozostałymi dwoma łyżkami cukru i zgnieć delikatnie przy użyciu drewnianej łyżki. Wyłóż na tartę i podawaj.