PRZEPIS na tartę brzoskwiniowo-malinową

Składniki:

• 55g i 2 łyżki niesolonego masła w temp. pokojowej

• 55g i 2 łyżki cukru pudru

• 1 żółtko jajka ugotowanego na twardo

• 1 żółtko

• ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

• 310g mąki

• ¼ łyżeczki soli

Nadzienie

• 240 ml półtłustego mleka

• 1 łyżeczka pasty waniliowej

• 1 łyżeczka skórki startej z pomarańczy

• 3 żółtka

• 60 g cukru

• 3 łyżki mąki kukurydzianej

• 2 łyżki niesolonego masła

• 1 łyżka likieru pomarańczowego /opcjonalnie brandy

• 2 brzoskwinie, obrane i pokrojone na plasterki

• 210 g świeżych malin

• 60 g dżemu jabłkowego

Przygotowanie

Ubij masło z cukrem pudrem na gładką masę. „Przeciśnij” żółtko ugotowane na twardo przez sitko, dodaj surowe żółtko i wanilię. Dodaj do masła i mieszaj, aż wszystko dokładnie się połączy.

Dodaj mąkę i sól do maślanej mikstury. Uformuj ciasto w płaski okrąg, owiń folią spożywczą i schłodź, aż będzie twarde (około 2 godzin).

Delikatnie rozwałkuj ciasto, aż odrobinę zmięknie. Wyłóż nim formę do tarty. Ponownie schłodź ciasto (już w foremce) – tym razem przez około 30 minut. Nagrzej piekarnik do 180°C.

Po schłodzeniu dno tarty ponakłuwaj widelcem. Piecz przez około 20 minut, aż brzegi będą brązowe. Odstaw do wystygnięcia.

Nadzienie

Odlej z mleka 2 łyżki. Do reszty dodaj wanilię, skórkę z pomarańczy i gotuj na średnim ogniu. Ubij żółtka jajek z cukrem i mąką kukurydzianą oraz pozostałymi dwoma łyżkami mleka. Tuż przed tym, jak mleko się zagotuje, zdejmij je z ognia i przelej do miseczki z mlekiem i mąką kukurydzianą, a następnie wlej wszystko z powrotem do garnka. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje – około 5 minut. W osobnej miseczce przygotuj masło. Gdy krem zgęstnieje, zdejmij go z ognia i przelej przez sitko do miski z masłem. Mieszaj, aż masło się rozpuści i połączy z kremem. Dodaj likier (jeśli go używasz) i przykryj folią spożywczą w taki sposób, aby folia przylegała do kremu. Odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Po tym czasie przemieszaj krem, aby trochę zmiękł i rozprowadź go równo po cieście. Ułóż plasterki brzoskwiń i maliny na kremie.

Nad średnim ogniem podgrzej dżem jabłkowy. Posmaruj maliny i brzoskwinie podgrzanym dżemem jabłkowym i odstaw do ostygnięcia.

Tartę najlepiej podawać tego samego dnia, ale może być przechowywana w lodówce przez jeden dzień.