Chia zazwyczaj dodaje się do koktajli, jogurtu, zdrowych deserów i porannej owsianki. Namoczone nasiona chia to bardzo dobry wypełniacz żołądka. Pęcznieją i 8-9 razy zwiększają swoją objętość, dzięki czemu są bardzo sycące. Żeby zrobić taką papkę (podobną do tego, który wychodzi z siemienia lnianego), należy użyć 1 części ziaren chia i 7 części wody. Mieszaninę należy odstawić na 10-20 minut do napęcznienia. Można stosować ją, jedząc 2 łyżki dziennie przed głównymi posiłkami, popijając dużą ilością wody. Chia w takiej postaci wypełnia żołądek, zapewnia uczucie sytości i sprawia, że podczas posiłku zjadamy mniej.

11 prostych sposobów na włączenie nasiona chia do diety:

1. Wrzuć 2 łyżki nasion chia do jogurtu naturalnego lub owsianki. Możesz dosypać je do swojej ulubionej mieszanki musli.

2. Nasionami chia posyp sałatkę.

3. Mieszaj chia z dodatkiem do obiadu: ziemniakami, ryżem, soczewicą czy komosą ryżową.

4. Zmielonych nasion chia używaj do pieczenia. Możesz połączyć je z mąką.

5. Nasiona chia zmiksuj z koktajlem owocowym lub zielonym koktajlem.

6. Zalej nasiona gorącą wodą (tak jak siemię lniane), by uzyskać żel świetnie nawadniający organizm.

7. Chia jedz surowe jako przekąskę.

8. Sproszkowanego ziarna używaj do zagęszczania zup i gulaszów.

9. Chia dodaj do mleka kokosowego i zwykłego mleka, żeby uzyskać zdrowy, kokosowy pudding.

10. Zmiksuj z miodem, cynamonem i suszonymi owocami jako alternatywę do tradycyjnego dżemu.

11. Z chia, mąki, masła i wody zrób placuszki.

PRZEPISY Z NASIONAMI CHIA: pudding kokosowy

Składniki na 2-4 porcje:

• duża puszka mleka kokosowego/400 ml

• 100 ml dowolnego mleka

• 1/4 szklanki nasion chia - 4 łyżki,

• 2 łyżki syropu z agawy

• 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

• do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

Przygotowanie

1. Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko zamieszać intensywnie trzepaczką, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc.

2. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

PRZEPISY Z NASIONAMI CHIA: koktajl z nasionami chia

Składniki:

• 300 ml mleka roślinnego (np. migdałowe)

• 100 g jagód

• 100 g truskawek

• 2 łyżeczki nasion chia

• 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieść w blenderze i całość miksuj, aż powstanie jednolity koktajl.

PRZEPISY Z NASIONAMI CHIA: dżem owocowy

Składniki:

• 250g truskawek (opcjonalnie: malin, borówek, jagód lub porzeczek)

• 2 łyżki nasion chia

• 2 łyżki syropu klonowego

• 4 łyżki wody

Przygotowanie

Szałwię hiszpańską wymieszaj z letnią wodą i odstaw na 10-20 minut. Kiedy nasiona wchłoną wodę, dodaj umyte i osuszone owoce oraz syrop z agawy, a następnie zmiksuj blenderem. Całość przełóż do słoiczka. Taki dżem można przechowywać w lodówce do tygodnia.

PRZEPISY Z NASIONAMI CHIA: owsianka

Składniki:

• 100g płatków orkiszowych

• 100ml mleka krowiego lub roślinnego (np. kokosowe)

• banan pocięty w plastry

• łyżka nasion chia

• łyżka jagód

• szczypta cynamonu

Przygotowanie

Płatki zalej mlekiem i poczekaj, aż zmiękną. Dodaj plasterki banana, jagody i nasiona chia. Posyp cynamonem.