PRZEPIS na pierogi z rabarbarem, truskawkowy mus, miętowa śmietana

Składniki (porcja na 1 os):

• 0,2 kg mąki pszennej

• 0,03 l oliwy

• 3 szt rabarbaru

• 0,2 kg truskawek

• 1/6 doniczki mięty

• 0,05 l śmietany 12% kwaśnej

• 0,05 kg cukru trzcinowego

• sól

Przygotowanie

Rabarbar obrać z włóknistej skórki i pokroić w grube plastry. Wrzucić rabarbar na rozgrzany rondelek wraz z kawałkiem masła, zasypać cukrem trzcinowym i przesmażać na miękko. Gdy rabarbar będzie gotowy odstawić do ostudzenia. Do miski wsypać mąkę, dodać oliwę z oliwek, szczyptę soli, wlać ciepłej wody i energicznie zagnieść ciasto na pierogi. Truskawki wrzucić do wysokiego kubka i zmiksować na gładki mus. Listki mięty przesiekać drobno i wymieszać z kwaśną śmietaną. Na blacie wysypać troszkę mąki i zacząć cienko wałkować ciasto. Wycinać krążki ulubionej wielkości, napełniać farszem z rabarbaru i lepić klasyczne pierogi. Następnie gotować w osolonej wodzie. Pierogi wykładać na truskawkowym musie i polać je miętową śmietaną.