Wyprawa do lasu

Godzinny spacer po lesie z pewnością dotleni nasz organizm oraz pozytywnie wpłynie na nastrój i samopoczucie. Jesień jest wręcz wymarzonym czasem na spacer w lasie w poszukiwaniu grzybów. Wówczas, amatorzy leśnych smaków kolekcjonują w koszykach takie rarytasy jak borowiki, maślaki, kurki czy koźlarze.

Grzyby od kuchni

Walory smakowe grzybów są doceniane na całym świecie. Niemal każda kuchnia posiada swoje własne, popularne odmiany, które są składnikiem regionalnych dań. Dla przykładu - azjatycka specjalizuje się w grzybach mung oraz shiitake, włoska w pieczarkowych, natomiast francuska w znanych na całym świecie truflach. Skupmy się jednak na polskich gatunkach. Zarówno w daniach kuchni staropolskiej, jak i współczesnej grzyby są bardzo ważnym składnikiem. Doceniane już przez naszych przodków, stanowią doskonały dodatek do dań, a często są nawet ich główny składnik.

- Jedną z najbardziej znanych metod obróbki grzybów jest suszenie, która pozwala zachować aromat oraz smak grzybów na długo - mówi Piotr Ceranowicz. -  Suszone borowiki polecam wykorzystać do przygotowania zupy. Doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów - dodaje.

Kolejną metodą przygotowania naszych grzybów może być duszenie. Ten prosty sposób z pewnością podkreśli smak i wyrazistość grzybów.

- Duszone grzyby będą doskonałym dodatkiem do gulaszu z kaszą czy też śmietanowego sosu do dania z makaronem - podpowiada ekspert. – Wyrazisty smak, bogaty aromat i wiele możliwości zastosowań sprawia, że grzyby są idealną kulinarną inspiracją – na ich bazie można przygotować różnorodne potrawy - od wspomnianych zup i pierogów, przez sosy, do makaronu. Wszystkie propozycje, przyrządzone na bazie jesiennych grzybów, z pewnością przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym amatorom kulinariów - kończy.

PRZEPIS na pappardelle z grzybami

Składniki:

• Makaron Lubella Papardelle (1 op.)

• Borowiki lub podgrzybki (300g)

• Cebula (1 szt.)

• Czosnek (6 ząbków)

• Świeży majeranek

• Białe wino (100ml)

• Masło (200g)

• Sól, pieprz

• Olej

Przygotowanie

Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Na oleju przesmażamy posiekaną cebule i czosnek, następnie dodajemy pokrojone grzyby i na dużym ogniu smażymy do momentu, aż się zrumienią. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy majeranek. Całość zalewamy winem i czekamy, aż się zredukuje. Na końcu dodajemy zimne masło i szybko mieszamy by sos zgęstniał.

Makaron łączymy z sosem i podajemy z kieliszkiem białego wina.