PRZEPIS na lasagne z pesto bazyliowym

Składniki (4 porcje):

• 500 g płatów lasagne

• słoiczek Ponti Pesto alla Genovese

• 40 g mąki

• 40 g masła

• 400 ml mleka

• sól

• parmezan

Przygotowanie

• Nagrzej piekarnik do 190°. W osolonej wodzie ugotuj płaty lasagne kilka minut. Odcedź je i wyłóż na płasko.

• Przygotuj sos beszamelowy : podgrzej 300 ml mleka w garnku, dodaj masło i sól. Pozostałe zimne mleko zmieszaj w osobnym naczyniu z mąką i powoli dodaj do prawie gotującego się mleka z masłem dokładnie mieszając, aż sos będzie gęsty i gładki.

• Na końcu zmieszaj sos beszamelowy z Ponti Pesto alla Genovese. Posmaruj naczynie żaroodporne masłem i rozprowadź 2 łyżki bazyliowego sosu beszamelowego na spodzie.

• Ułóż płaty lasagne i na wierzchu warstwę sosu. Powtórz analogicznie kolejne warstwy i zakończ ostatnią pozostałym sosem i posyp tartym parmezanem.

• Zapiekaj 30 minut i po wyjęciu z piekarnika odczekaj 10 minut przed podaniem.