Nasza propozycja na ciekawy obiad lub kolację to papryka faszerowana mięsem mielonym i makaronem w postaci ziarenek ryżu.

PRZEPIS na paprykę faszerowaną

Składniki:

• Międzybrodzki Makaron ryż – 250 g

• Łopatka wieprzowa – 200 g

• Boczek wędzony – 200 g

• Cebula – 3 szt.

• Olej – 3 łyżki

• Masło – 1 łyżka

• Świeża, kolorowa papryka – 6 szt.

• Natka pietruszki – 1 pęczek

• Sól, pieprz (czarny i ziołowy)

Przygotowanie

1. Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

2. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, a następnie lekko podsmażamy na oleju.

3. Dodajemy grubo zmielony boczek i łopatkę i dusimy przez chwilę na patelni razem z cebulą.

4. Następnie dodajemy przyprawy.

5. Ugotowany makaron dodajemy do mięsa.

6. Do farszu dodajemy jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz masło.

7. Całość dokładnie mieszamy i jeszcze przez chwilę smażymy.

8. Papryki dokładnie myjemy, wydrążamy z nich środki, napełniamy farszem, a następnie przykrywamy dekielkiem.

9. Całość pieczemy w temperaturze 160 stopni C przez około 45 minut.