Oryginalnie i… międzynarodowo

Leczo to potrawa mająca węgierskie korzenie. Tradycyjne „Lecsó” składa się z pomidorów, cebuli i papryki. To proste i smaczne danie (dużo bardziej gęste niż w „polskim wydaniu”), z biegiem lat zyskało popularność także poza granicami Węgier. Pokochali je Czesi, Słowacy, Chorwaci i oczywiście Polacy. Każdy kraj tworzy swoje własne wersje leczo, dodając rodzime składniki i przyprawiając je wedle uznania. Przygotowując „polskie leczo”, warto skorzystać z całego bogactwa świeżych, sezonowych warzyw, które w sierpniu smakują zdecydowanie najlepiej! Dojrzałe w słońcu pomidory, dorodne cukinie i bakłażany, kolorowe cebule oraz ogórki kiszone – to niezbędne składniki pysznego leczo.

Przyprawy kluczem do kulinarnego sukcesu

Równie ważne jest także użycie odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie pikanterii i wyrazistości. Gotowa mieszanka m.in. papryki słodkiej i pikantnej, czarnego pieprzu, cebuli, kminku oraz gorczycy, to prosty i wygodny sposób na perfekcyjnie doprawione leczo. Podawane z ryżem, pieczonymi ziemniakami albo chrupiącą bułeczką, latem stanowi idealny, zdrowy posiłek. Leczo jest również znakomitą potrawą… na zimę. Przygotowując przetwory z ogórków czy papryki, kilka słoików warto napełnić leczo, by za kilka miesięcy móc cieszyć się wspaniałym smakiem letnich warzyw.

Przepis na leczo

Składniki:

• 4 pomidory

• 3 papryki czerwone

• 2 papryki żółte

• 2 papryki zielone

• 3 ogórki kiszone bądź małosolne

• 1 cukinia

• 1 bakłażan

• 500 g kiełbasy jałowcowej

• 3 cebule

• 2 ząbki czosnku

• 10 – 15 sztuk zielonych oliwek

• Przyprawa do leczo Appetita

• oliwa z oliwek

• sól, pieprz

Przygotowanie

Leczo to bardzo prosta potrawa. Jednak by wydobyć pełnię smaku, podczas przygotowywania składników warto pamiętać o odpowiedniej kolejności.

1. Papryki oraz pomidory umyj i pokrój w grubą kostkę.

2. Cebulę pokrój w tzw. piórka.

3. Ogórki pokrój w plasterki.

4. Bakłażana i cukinię umyj, pozostaw skórkę i pokrój najpierw na talarki, a potem na połówki.

5. Czosnek zgnieć lub pokrój w talarki.

6. Kiełbasę pokrój w plasterki.

7. Oliwki można pozostaw w całości lub pokrój w drobne krążki.

8. Czosnek i cebulkę podsmaż na oliwie z oliwek, dodając sól i pieprz.

9. Dodaj kiełbasę jałowcową i delikatnie podsmaż.

10. Dodaj pokrojone papryki.

11. Po ok. 10 minutach dodaj bakłażana, cukinię i ogórki, wymieszaj.

12. Gdy składniki zyskają odpowiednią miękkość, do aromatycznych warzyw dorzuć pokrojone pomidory oraz 1-2 łyżeczki Przyprawy do leczo Appetita. Całość wymieszaj.

13. Po kilku minutach dodaj oliwki.

14. Całość gotuj pod przykryciem przez ok. 15-20 minut.

15. Podawaj z ryżem, świeżym pieczywem lub innym ulubionym składnikiem.