PRZEPIS na sakiewki ze szpinakiem z piersi kurczaka

Składniki:

• 4 pojedyncze piersi Kurczaka Zagrodowego

• 400 g świeżego szpinaku

• 2 ząbki czosnku

• 1 mała cebula

• 2 łyżki masła

400 ml śmietanki 30%

• 2 gałązki rozmarynu

• 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej

•sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Piersi umyć, oczyścić z tłuszczu, ostrym nożem naciąć je wzdłuż, aby powstały kieszonki. Oprószyć z każdej strony solą i pieprzem.

Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć chwilę drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać szpinak i podgrzewać, mieszając, aż "siądzie" (ok. 5 minut). Szpinakiem napełnić piersi i ułożyć je w naczyniu żaroodpornym.

Obłożyć rozmarynem i zalać śmietanką wymieszaną z gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st. C. Podawać kurczaka z ulubioną kaszą, polanego obficie śmietanowo-muszkatołowym sosem.

Smacznego!