PRZEPIS na pieczonego bakłażana z pastą miso i miodem

Składniki na 2 porcje:

• 2 średnie bakłażany

• 4 łyżeczki białej pasty miso

• 2 łyżeczki rzadkiego miodu

• 1 łyżka naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

• 1 łyżeczka oleju sezamowego

• Obrany i starty kawałek imbiru (wielkości kciuka)

• 1 ząbek czosnku, obrany i zgnieciony

• 4 posiekane cebulki dymki

• 2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie

Czas przygotowania: 40 min

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przetnij bakłażany wzdłuż na połowę i natnij miąższ we wzór diamentu, uważając, aby nie przeciąć skórki warzywa. Wyłóż blachę do pieczenia papierem, układając nacięte bakłażany wierzchem do góry. Wymieszaj miso, miód, sos sojowy, olej sezamowy, imbir i czosnek z 2-3 łyżkami wody, tak, aby powstała gładka pasta. Wysmaruj nią starannie wierzch bakłażanów i piecz przez około 20-25 min, do momentu, aż warzywa staną się miękkie i przypieczone. Na końcu posyp cebulką dymką oraz sezamem i podaj danie.